
Uw nieuwe pensioen kan 20% dalen, klopt dat wel?
Recent kreeg ik een bericht toegestuurd waarin over het nieuwe hashtag#pensioenstelsel hashtag#Wtp staat: “En nu kan kun je met de nieuwe wisselende uitkeringen met een beetje pech en tegenvallen van de beurzen in een jaar tot 20 % gekort worden”. Klopt dit wel?
Volgens de eerste 50 transitieplannen worden gepensioneerden gemiddeld voor circa 90% beschermd tegen de effecten van renteverandering en voor circa 40% blootgesteld aan overrendement, waarbij die overrendementen uitgesmeerd worden over veelal 3 jaar of 5 jaar. Daarnaast wordt gemiddeld een solidariteitsreserve aangehouden die bij invaren gemiddeld zo’n 5% van de huidige verplichtingen bedraagt.
Stel nu dat er geen solidariteitsreserve is. Bij welke schokken kom je dan tot een -20% effect op de uitkering?
Overrendement: stel de spreidingstermijn is 3 jaar. Dan moet de bruto schok dus -60% zijn. Terwijl er gemiddeld maar 40% blootstelling aan overrendement is. Dat kan dus niet.
Rente: de duration van de verplichtingen voor gepensioneerden ligt ergens tussen de 5 en 10 jaar, stel 8 jaar. De bescherming is gemiddeld 90%. Om een daling van de uitkeringen met 20% te krijgen, moet de rente met 25%-punt dalen. Dat kan dus niet.
En gecombineerd? 60% daling aandelen is (zonder solidariteitsreserve) nog maar 8% daling uitkering, en moet de rente op zelfde moment met 15%-punt dalen. Bij 100% daling aandelen (alles wordt waardeloos) is nog een daling van de rente met 8%-punt nodig om (zonder solidariteitsreserve) de uitkeringen met 20% te laten dalen.
Zonder een solidariteitsreserve lukt het dus niet echt om de uitkeringen met 20% te laten dalen. Met een (gevulde) solidariteitsreserve dus helemaal niet. Met bij invaren collectief circa €75 miljard aan solidariteitsreserve (https://lnkd.in/ewH6f3wA) is er immers veel risicodekking mogelijk voor de circa €44 miljard aan uitkeringen.
Wanneer zou het wel lukken? Als er meerdere jaren achter elkaar, zonder tussentijds herstel, sterk negatieve rendementen en renteverlagingen zijn. Dan zouden onder hashtag#FTK de uitkeringen overigens ook stevig gekort moeten worden. Misschien nog wel eerder.
Conclusie: dit bericht is onterechte hashtag#bangmakerij. In ieder geval hashtag#misinformatie, mogelijk hashtag#desinformatie Bond voor Pensioenbelangen.